Trvalá samočisticí ochrana fasád je český patent

Ojedinělý český patent Dr. Procházky zajišťuje unikátní samočisticí ochranu fasád proti řasám, plísním, prachu a UV záření včetně barevného oživení fasády. Poptali jsme se tedy na tento nanotechnologický ochranný systém Mgr. Pavla Šefla, CSc., obchodního ředitele firmy FN NANO s.r.o.

Z vašich laboratoří vzešel ochranný systém, po jehož aplikaci na fasádu označujete fasádu domu jako trvale samočisticí. Co si pod tím máme představit?

Vrstva funkčního nátěru FN®, který jsme vyvinuli a patentovali, aktivně a velice účinně odstraňuje špínu (saze i mastné a lepivé prachové mikročástice), která by se na domě jinak usazovala ze znečištěného ovzduší. Zároveň brání tomu, aby se na tomto povrchu usazovaly řasy a plísně. Povrch ošetřený našimi nátěry proto zůstává dlouhodobě čistý. Tato funkce je zachována, pokud nedojde k mechanickému odstranění FN® ochranné vrstvy, nebo k jejímu překrytí jiným materiálem.

Na jakém principu ochranný systém funguje?

Pokud na ošetřenou fasádu nátěrem FN NANO dopadá světelná energie (denní světlo), dojde na jejím povrchu ke spálení mastných a lepkavých složek špíny. Zbylé, nelepivé prachové částice, jsou pak snadno odstraněny pomocí větru a deště. Tento efekt také brání mikroorganismům jako jsou plísně a řasy, aby se na ploše, natřené našimi nátěry usazovaly. Jde o plně fyzikální efekt, který využívá světelné energie. Odborně se nazývá fotokatalýza.

Multifunkční nátěry FN® jsou český patent, nabídli jste ho k použití i do zahraničí?

FN® nátěry jsou náš český vynález, který jsme patentovali na hlavních světových trzích v Evropě, Asii i v Americe. Při jejich vývoji a zdokonalování úzce spolupracujeme s Akademií věd ČR, s Vysokou školou chemicko–technologickou v Praze a také s dalšími akademickými a výzkumnými pracovišti v ČR i v zahraničí. Nátěry vyvážíme do 26 zemí včetně tak náročných trhů jako je Švýcarsko, Německo, Velká Británie nebo USA a Kanada. Široké uplatnění nacházejí také v ČLR. Vývoj našich nátěrů byl svým způsobem inspirován jinými zahraničními produkty. Jejich velmi nízká fotokatalytická účinnost se pro nás stala inspirující výzvou vyvinout nový typ fotokatalytického nátěru, který by byl násobně účinnější než to, co nabízí konkurence. Náš cíl se nám podařilo naplnit.

Jak vidíte z pohledu svého oboru znečištěné fasády? Máme vnímat i zdravotní rizika?

Samozřejmě, že jde nejenom o estetickou stránku věci. V zásadě zde vidím problémy spojené s poškozením fasády domů v důsledku její eroze, urychlované samotným znečištěním, a případně častým čištěním pomocí chemikálií a tlakové vody. Určitá zdravotní rizika představuje i biologické napadení fasády plísněmi, které produkují nebezpečné látky ovlivňující nepříznivě lidské zdraví.

Co je na tom celém tak unikátní?

Unikátní je nejenom mimořádně vysoká účinnost a praktickými aplikacemi za posledních 10 let ověřená dlouhodobá funkčnost fotokatalytického efektu našich nátěrů, ale také to, že díky této účinnosti a dalším vlastnostem zajišťují při ochraně fasády hned několik funkcí:

  • trvalou samočisticí schopnost, dlouhodobě čistý vzhled
  • ochranu proti usazování mikroorganismů, řas a plísní
  • 100% ochranu podkladové fasádní stěrky nebo barvy proti degradujícím účinkům ultrafialového záření, a tím prodloužení její životnosti
  • ochranu barevnosti fasády – zamezení procesu jejího vyšisování
  • samočisticí trvalá schopnost přináší výhodu, že fasádu není již potřeba opakovaně čistit
  • celkové prodloužení životnosti, zejména u zateplených fasád

Najdeme na trhu nějaký srovnatelný produkt?

V unikátní kombinaci užitných a funkčních vlastností nátěru jako např. 100% pohlcení UV záření, probarvení nátěru aj., patříme k absolutní špičce mezi fotokatalytickými produkty nejenom na českém, ale také na světovém trhu. To se týká nejenom účinnosti a dlouhodobé funkčnosti, ale také komplexnosti ochranných efektů, které naše nátěry poskytují. Od našich zákazníků nemáme dosud jedinou reklamaci.

Pokud se pro tento nátěr v našem domě rozhodneme, jaké výsledky máme očekávat?

Dlouhodobě krásnou čistou fasádu, která je chráněna nejen před špínou a porůstání plísněmi a řasami, ale také před degradujícím působením ultrafialového záření. V dlouhodobém efektu vám to přinese prodloužení životnosti zejména u zateplených fasád a také úsporu nákladů na údržbu fasády a trvalou ochranu.

Původní text v PDF

FN NANO® a 10ti leté ochrana